OM HSM 3, MKT TEXT MEN VÄRT ATT VETA <3

High School Musical älskas av ungdomar över hela världen. Efter två sanslöst framgångsrika filmer för Disney Channel kommer nu High School Musical 3 - Sista året, bara på bio.
Mitt uppe i en turnering, en skolbal och en storslagen vårmusikal där alla Wildcats medverkar, svär Troy och Gabriella att göra varje ögonblick i skolan minnesvärt. Men det finns det mörka moln vid horisonten som hotar parets collegedrömmar och deras framtid tillsammans.

Grease för en ung publik

Fenomenet High School Musical började som en idé hos producenten Bill Borden i hans eget vardagsrum.

- Jag ville skapa en musikal som jag kunde sitta ned och se tillsammans med mina egna barn. Så enkelt var det, berättar Bill Borden. - Filmhistorien är faktiskt fylld av musikalkomedier för tonåringar. Det gjorde sådana på 1930- och 1940-talen och filmerna vi lärde oss älska som West Side Story, The Sound of Music och senare Grease gjordes alla för en ung publik.


En manusförfattare hittades, och den mångsidigt begåvade regissören och koreografen Kenny Ortega anslöt sig till projektet. Hans uppgift blev att regissera en tv-film.

- Allt jag gjort med High School Musical gjorde jag för nöjet att berätta en historia ur en musikalisk synvinkel på lättsamt sätt, eftersom varken historien eller karaktärerna är överdrivet komplicerade, berättar Kenny Ortega. Jag försökte bara få liv i historien med så mycket glädje, skoj, färg och spänning som möjligt.

Att nu få göra High School Musical 3som riktig biofilm är en dröm som går i uppfyllelse för regissören Kenny Ortega.

- Jag har alltid velat regissera en musikal för vita duken, säger Ortega, men jag ville inte göra en nyinspelning av de två första filmerna. Jag ville behålla den härliga känslan i High School Musical-filmerna, men samtidigt ville jag ge ungdomarna i filmerna chansen att få växa upp.


Musikalisk komedi om skolbalen

- High School Musical 3 skiljer sig en hel del från de tidigare filmerna. Nu går eleverna sista året i skolan och då handlar mycket om pressen kring skolbalen, idrottsfinalerna, examen och att helt enkelt bara gå vidare, säger manusförfattaren Peter Barsocchini. Vi har gjort en musikalisk komedi, som vi försökt att basera på någon form av verklighet.

Zac Efron, Vanessa Hudgens, Ashley Tisdale, Lucas Grabeel, Corbin Bleu och Monique Coleman spelar på nytt samma roller som i de tidigare filmerna. Det populära high schoolparet Troy Bolton och Gabriella Montez står fortfarande i förgrunden.

- Troy har många olika sidor, säger Zac Efron som växt upp med sin karaktär. Han är en vanlig grabb som försöker ta sig genom high school och göra vardagliga val. Men det som är kul med honom är att han har dolda talanger. Och Troy måste balansera dem alla: hans basketkarriär, hans nyupptäckta intresse för att sjunga och sedan självklart, Gabriella. Vad kommer att hända dem efter high school? Det vet man inte. Detta är ett typiskt high schooldrama och det förs fram av sången.


Första gången för Vanessa

- Gabriella har alltid styrts av sin hjärna, säger Vanessa Hudgens. I High School Musical 3 får vi se hur hon slits mellan hjärna och hjärta - hur hon tar tuffa beslut, medan hon försöker lista ut vad hon ska göra med vänner, familj, relationer och skolan.

Hudgens har gått i skola i hemmet. Det är först genom High School Musical-filmerna hon har fått uppleva det som vanliga high schoolelever upplever i verkligheten.

- Jag har aldrig varit på en skolbal, berättar Vanessa Hudgens. Det fick jag först uppleva i High School Musical 3. Jag fick aldrig gå på någon skolavslutning, men nu har jag burit både den hatt och slängkappa man bär på avslutningen.


Från Astaire till Michael Jackson

Kompositören David Lawrence och musikproducent Steven Vincent är också tillbaka. Filmens soundtrack innehåller dessutom tio nya sånger. På nytt har den Emmybelönade trion Kenny Ortega, Charles "Chucky" Klapow och Bonnie Story skapat filmens koreografi.

- Vi har täckt in allt - vals, hip-hop, breaking, pop, Latin salsa, jazz och Fosse, berättar Charles Klapow. Så Zac Efron går från att vara Fred Astaire i en scen, till att vara Michael Jackson i nästa.

När de skulle skapa scenografin till High School Musical 3, den första filmen i serien som är gjord för biovisning, fick koreograferna höja ribban betydligt. Till filmens tidigare filmer, som gjordes för tv, koreograferades danser för tio huvudrollsskådespelare, 12 huvuddansare och 190 statister. Till High School Musical 3 arbetade de med 15 huvudrollsskådespelare, 18 huvuddansare (och ytterligare 60 dansare i de stora dansnumren), samt ända upp till 2 000 statister.

Filmskaparna stod inför verkligt stora utmaningar när det gällde inspelningsplatser, eftersom man filmade i riktiga high schoolmiljöer, där man fick trängas med vanliga elever. Dessutom gällde det för filmskaparna att förvandla högst vanliga och tråkiga klassrum, aulor och gymnastiksalar till fantastiska scenerier för filmen. Filmskaparna förvandlade dessutom ett skrotupplag till en fantasifylld dansbana.


East High lockar turister

Man filmade i East High School under 15 dagar medan skolan fortfarande var öppen innan sommarlovet. Paul Sagers, som är rektor vid East High School tyckte dock att det var fantastiskt att eleverna fick se en verklig filminspelning. Dessutom fick hans elever i möjligaste mån medverka i filmen.

- När de t ex ville ha basketspelare, tittade de först på våra idrottsmän, säger Paul Sagers. Omkring 800 av de 2 000 statister som medverkar i scenerna från gymnastiksalen kommer från vår skola.

Idag har East High School blivit den nästa populäraste turistattraktionen i Salt Lake City, bara toppad av Mormontemplet.

Snart är det alltså premiär för High School Musical 3 - Sista året, för första gången på bio. Men innan dess visar Kanal 5 de två första filmerna, lördagen den 18 oktober med start 15:25. Missa inte!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0